Ερντογάν : Πόλεμος αν χρειαστεί στο Αιγαίο

Η ομιλία Ερντογάν προς τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αλλά και οι σχετικές δηλώσεις του προς τα αμερικανικά ΜΜΕ, εκτιμούμε πως είναι ό,τι πιό κυνικά επιθετικό και χαρακτηριστικά τουρκικό έχει να επιδείξει η Άγκυρα, την ώρα που φαίνεται πως έχει πάρει διαζύγιο από τη σταθερότητα αλλά και το σεβασμό στη διεθνή έννομη τάξη.

«Αν χρειαστεί, θα πάμε και σε πόλεμο με το Ισραήλ», δήλωσε ξεκάθαρα στο έκπληκτο ακροατήριο ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, ενώ για την ελληνική πλευρά ήταν πιό ευγενικός: «Θα κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε»…

Ειδικά για τις έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της, για εντοπισμό υδρογονανθράκων, ο Τούρκος Πρωθυπουργός κάλεσε τους εμπλεκομένους να καταβάλουν προσπάθειες «…για να πειστεί η ε/κ διοίκηση να τερματίσει πρωτοβουλίες που προκαλούν ένταση όχι μόνο στη νήσο».

Εναντίον του Ισραήλ όμως, έφτασε στο σημείο να το απειλήσει με πόλεμο, απαντώντας σε ερώτηση του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου PBS.

Ο Ερντογάν κατηγόρησε τη Δύση και τις ΗΠΑ ότι προστατεύουν το Ισραήλ, δήλωσε πως (εδώ συμφωνούμε, είναι η πραγματικότητα) οι Παλαιστίνιοι βιώνουν μια πολιορκία, ενώ το Ισραήλ έχει καταντήσει το κακομαθημένο παιδί της Δύσης.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός χαρακτήρισε «ανεύθυνη» την ενέργεια της Κύπρου να οριοθετήσει μόνη της Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και να αρχίσει γεωτρήσεις, αφήνοντας ξεκάθαρα να εννοηθεί πως θα επηρεαστούν οι διαπραγματεύσεις επίλυσης του Κυπριακού, αφού κατ’ αυτόν η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έχει την αναγκαία πολιτική βούληση να τερματίσει τη σύγκρουση.

Ισχυρίστηκε πως οι έρευνες των Ελληνοκυπρίων στοχεύουν στο να πλήξουν τις συνομιλίες, ενώ η χώρα του υποστηρίζει συνολική διευθέτηση του Κυπριακού.

Δείτε περισσότερα

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button